Skall presentkort ha mervärdesskatt?

Inlägg av JobOffice Support 2019-07-09 14:42

JobOffice kassa Presentkort

Korta svaret är nej om du använder JobOffice Kassa

Från och med den 1 januari 2019 införs i mervärdesskattelagen (1994:200), ML, regler som rör vouchrar och presentkort. Det finns två olika sorters vouchrar, enfunktionsvouchrar och flerfunktionsvouchrar. Det är en enfunktionsvoucher om det redan vid utställandet kan fastställas allt som behövs för att klargöra i vilket land mervärdesskatten ska betalas och med vilket belopp. 

JobOffice Kassa har bara stöd för flerfunktionsvouchrar där moms inte skall tas ut när ett presentkort säljs.

Ett presentkort hanteras i JobOffice som en skuld till kund och bokförs på ett 24xx konto. Det är först när du säljer en vara eller tjänst som momsen tas ut av kunden. Presentkortet är då ett betalmedel på liknande sätt som kontanter eller andra betalmedel.

 

Ett tips är att ha olika bokföringskonton på sålda respektive inlösta presentkort, du kan då i bokföringen se hur mycket presentkort du sålt och löst in, det vill säga din skuld till kunderna.

 

Om du trots allt väljer att ta ut mervärdesskatt vid försäljning av presentkorten enligt enfunktionsvoucher så måste du också hålla koll på momsen för de varor du säljer. 

Exempel, du säljer ett presentkort för 1000 kr där 200 kr är moms vilka du då skall bokföra och redovisa i momsdeklarationen. När kunden kommer tillbaka och handlar varor för 1000 kr eller mer och betalar med presentkortet skall varor för 1000 kr säljas och bokföras utan moms eftersom du redan bokfört och redovisat 200 kr i moms när du sålde presentkortet. JobOffice har inget sätt att hålla reda på det här.

Läs mer i detalj på Skatteverkets hemsida, Klicka HÄR!

Taggar: Tips och Råd, Presentkort

JobOffice erbjuder innovativt och enkelt kassasystem till din butiksverksamhet 

JobOffice Kassa är ett modernt, enkelt, godkänt och certifierat kassasystem där du snabbt är igång

JobOffice Kassa är ett godkänt och certifierat kassasystem utvecklat och sålt av JobOffice AB som utvecklat affärssystem sedan 1989. Programmet lanserades 2010 med målet att göra kassaregister så enkelt som möjligt till en så låg kostnad som möjligt.

Våra mål är:

  • Det ska vara enkelt att använda
  • Inga dyra startavgifter och inga bindningstider
  • Du betalar endast för det du behöver

För att nå våra mål och samtidigt se till att JobOffice Kassa stöder de senaste kortterminalerna, affärssystemen och ny teknologi utvecklas systemet löpande. Alla uppdateringar ingår och installeras automatiskt.

 

Prenumerera här!

Senaste blogginläggen