Retur och försäljning på samma kvitto? Vad säger Skatteverket?

Inlägg av JobOffice Support 2019-06-17 14:28

Butikkubik16Kort och gott, Nej. Företaget får inte blanda försäljning och retur på  kassakvittot. Kravet på uttag av returkvitto från ett kassaregister gäller endast om kassaregistret har en sådan funktion. Det är alltså inte något krav att ett kassaregister ska ha en funktion för registrering av returer. 

Notera att Skatteverkets föreskrifter för användning av kassaregister (5.22 SKV M 2012:8) kräver att du alltid anger en orsak för returen och att du aldrig blandar retur och köp på samma kvitto enligt nedan utdrag från föreskrifterna. 

5.22 - Av definitionen av returkvitto följer att ett företag inte får registrera en retur som en delpost på ett kassakvitto. Om en kund i samband med ett köp även vill returnera en tidigare köpt vara ska företaget därför behandla detta var för sig på ett kassakvitto respektive ett returkvitto.

 

Hur gör jag en retur?

Det finns olika sätt att utföra en retur i JobOffice Kassa

Lägg till de varor kunden önskar returnera på kvittot och tryck sedan på standardknappen under Kassa-fliken för "Retur och återköp". Du får då ett minustecken framför den markerade varan som visar att det är en retur.

Ange sedan en orsak för retur med hjälp av standardknappen "Fritext för rad". 

Det går även att använda knappen under fliken "Kvitton". Sök först upp det kvitto du vill göra retur på och använd knappen för att flytta varorna till ett nytt kvitto och påbörja returen.

 

Har kunden betalat med Klarna eller Swish Handel och vill ångra köpet måste du istället använda "Retur återköp" knappen för respektive betalsätt under fliken "Kvitton". Sök upp kvittot det gäller i kvittolistan och tryck sedan på "Retur Återköp" knappen.

Vill kunden istället byta varorna mot någon annan vara finns möjligheten att lägga till fler varor på kvittot (se notering längre ner).

När du är klar tryck på "Betala" och välj på vilket sätt kunden ska få tillbaka sina pengar.

 

Fler guider hittar du i vårt hjälpcenter. Hitta fler svar på dina frågor HÄR!

 

Taggar: Tips och Råd, skatteverket, kvitton, Returer

JobOffice erbjuder innovativt och enkelt kassasystem till din butiksverksamhet 

JobOffice Kassa är ett modernt, enkelt, godkänt och certifierat kassasystem där du snabbt är igång

JobOffice Kassa är ett godkänt och certifierat kassasystem utvecklat och sålt av JobOffice AB som utvecklat affärssystem sedan 1989. Programmet lanserades 2010 med målet att göra kassaregister så enkelt som möjligt till en så låg kostnad som möjligt.

Våra mål är:

  • Det ska vara enkelt att använda
  • Inga dyra startavgifter och inga bindningstider
  • Du betalar endast för det du behöver

För att nå våra mål och samtidigt se till att JobOffice Kassa stöder de senaste kortterminalerna, affärssystemen och ny teknologi utvecklas systemet löpande. Alla uppdateringar ingår och installeras automatiskt.

 

Prenumerera här!

Senaste blogginläggen